Hier vind je antwoorden

 

Kies eerst een rubriek, daarna kies je een vraag:

1. Onze activiteiten
2. Je lidmaatschap bij NKBV 50 Plus
3. Het gebruik van onze website
4. Het gebruik van je e-mailadres bij NKBV 50 Plus
5. De agenda op onze website
6. Online inschrijven voor een activiteit
7. Activiteiten bij de buren
8. Mijn NKBV
9. Diversen

Terug naar HOME

 

1. Onze activiteiten

1.1. Ik zie veel soorten activiteit in de menustructuur. Wat organiseren jullie allemaal?
We organiseren inderdaad veel soorten activiteiten. We organiseren ze met behulp van NKBV Bergsportreizen of we doen dat zelf. Met NKBV Bergsportreizen organiseren we basiskampen, standplaatstochten, huttentochten en vreemde voettochten. We organiseren zelf dagwandelingen, standplaatstochten en sportklimmen.
Hoofdkenmerk van onze activiteiten is met gelijkgezinden gezelligheid en plezier te beleven op een sportieve manier in de natuur. Dat wil niet zeggen dat al onze activiteiten voor iedereen geschikt zijn. Een dagwandeling van 17 km. is natuurlijk heel iets anders dan een wandeltocht in Nepal. Als je met het hoofdmenu voor een activiteitensoort kiest, kun je bij Had je dat gedacht? een opsomming zien van wat we voor die activiteitensoort de afgelopen jaren hebben gedaan.

1.2. Worden de meerdaagse tochten die we zelf organiseren ergens aangekondigd?
Als je in het hoofdmenu voor NIEUWS kiest, zie je daar o.a. Aankondigingen staan. Als je daarop klikt, krijg je de aankondigingen te zien voor de meerdaagse tochten die we zelf organiseren. En natuurlijk staan ze ook in de agenda, samen met de andere activiteiten van NKBV 50 Plus.

1.3. Wat is een dagwandeling bij NKBV 50 Plus?
Bij de dagwandelingen gaan we uit van het principe: voor en door leden van NKBV 50 Plus. De wandelcommissie van 50 Plus coördineert deze wandelingen, maar ze worden georganiseerd door de leden zelf. De deelname is gratis, je betaalt alleen je vervoer. De wandelingen zijn in verschillende zwaarte: middellang op donderdag, lang op zaterdag, lang en pittig op zondag.
De leden van de wandelcommissie inventariseren ieder jaar wie tijd en zin heeft om het volgende jaar een wandeling te organiseren. Op deze manier ontstaat er een redelijke spreiding van de wandelingen over het land, en kom je als wandelaar op plekken waar je anders niet zo gauw zou komen.
Kijk voor meer informatie in het tabblad WANDELEN via het hoofdmenu.

1.4. Wat is een standplaatstocht bij NKBV 50 Plus?
Kenmerk van deze tochten is dat je meestal op één plaats overnacht. Je hebt dus geen gesleep met je bagage. Je loopt met een dagrugzakje en het scheelt veel gedoe met het verkassen.
Kijk voor meer informatie in het tabblad WANDELEN via het hoofdmenu.

Terug naar de rubrieken

 

 

2. Je Lidmaatschap bij NKBV 50 Plus

2.1. Hoe word ik lid van NKBV 50 Plus?
Je moet dan al lid zijn van de Koninklijke NKBV. Je kunt je als lid van NKBV 50 Plus opgeven bij het NKBV bureau in Woerden. Dat kan telefonisch (0348-484077) of per e-mail, (50plus@nkbv.nl).

2.2. Wat kost het lidmaatschap van NKBV 50 Plus?
Het lidmaatschap is gratis.

2.3. Ik ben geen lid van NKBV 50 Plus, kan ik dan om eens te kijken, een keertje meedoen met een activiteit?
Met de ééndaagse wandelingen kun je wel een paar keer meedoen als niet lid. Daarna moet je toch echt lid worden, als je langer mee wilt doen.
Om mee te doen aan meerdaagse wandelactiviteiten en het sportklimmen, moet je lid zijn.

2.4. Wat zijn de voordelen van het lidmaatschap van NKBV 50 Plus?
Je kunt met leeftijdgenoten meedoen aan alle activiteiten van onze vereniging; je krijgt onze nieuwsbrief automatisch opgestuurd en blijft dus altijd goed op de hoogte van het verenigingsnieuws.

2.5. Zijn de activiteiten van NKBV 50 Plus niet een beetje oudbollig?
Nee hoor, we doen best wel sportieve activiteiten, kijk maar op de website. Onze prestatiegerichtheid is misschien wat minder dan bij de regio’s, maar een aantal activiteiten zijn best wel pittig. Gezelligheid is bij ons toch ook wel belangrijk en we hebben meestal veel ervaring met bergsportactiviteiten, dat geeft ook een band.

2.6. Hoe schrijf ik mij uit als lid van NKBV 50 Plus?
Je kunt je als lid uitschrijven bij het NKBV bureau in Woerden. Dat kan telefonisch (0348-484077) of per e-mail (50plus@nkbv.nl).

Terug naar de rubrieken

 

 

3. Het gebruik van onze website

3.1. Waarom heeft de website van sectie NKBV 50 Plus deze indeling?
Het hoofdmenu is ingedeeld naar onze activiteiten. Van een gekozen activiteit staat alle informatie bij elkaar. Heel overzichtelijk dus. Onderaan de hoofdpagina vind je nog vier blokken met meer algemene informatie.

3.2. Waar kan ik welke informatie vinden?
De hoofdpagina bestaat uit vier delen: het hoofdmenu, het blok Welkom bij 50 Plus, de agenda en onderaan vier informatieblokken: het prikbord, de laatste wijzigingen op de website, een vooraankondiging van nieuwe activiteiten en Heb je vragen?, dat je leidt naar deze pagina.
Met het hoofdmenu vind je informatie over onze verschillende activiteitengroepen en over de organisatie van NKBV 50 Plus. In de agenda vind je detailinformatie over onze activiteiten in chronologische volgorde, klik hier voor meer informatie over de agenda.
Door op de website ergens op te wijzen met de muiscursor, kun je meer informatie vinden: als de muis in een handje verandert wijs je op een zogenaamde hyperlink of snelkoppeling. Je kunt dan doorklikken naar de door jou gewenste informatie.

3.3. Soms is de opmaak van een pagina niet iedere keer hetzelfde. Hoe kan dat?
De structuur van de website is nog niet helemaal af. Deze is hetzelfde voor alle secties en regio’s van de Koninklijke NKBV. Daar is nog veel overleg over en dit kost nog wat tijd.
Als je terug klikt naar een submenu, verandert de opmaak. Dit kun je op twee manieren voorkomen:

  • Ga terug via het hoofdmenu;
  • Ga terug met de knop Een pagina terug gaan, deze zit links bovenaan je beeldscherm. Hij is per browser verschillend, maar altijd een pijl naar links.

3.4. Als ik ergens een nieuwtje lees over (berg)wandelen of klimmen, dat ook interessant is voor de leden van onze sectie 50 Plus, kan ik dat dan aan jullie doorgeven voor de rubriek NIEUWS op de website?
Ja hoor, dat kan zeker. Het is voor ons lastig om al het nieuws over (berg)wandelen en klimmen bij te houden. Als je iets leuks ziet voor de rubriek NIEUWS, dan kan je ons een e-mail sturen. Zet dan in je e-mail het adres van de webpagina waar het nieuws op staat.

3.5. Ik vind het wel leuk ook om een stukje te schrijven voor de website of om mijn foto’s of films te publiceren. Willen jullie dat publiceren op de website?
Ja hoor, daarvoor hebben wij wat spelregels opgesteld, in verband met bijvoorbeeld de privacy. Kijk op de
website bij Over ons en de rubriek ‘Heb jij content voor de website?’ voor meer informatie.

3.6. Kan ik ook iets publiceren over mijn eigen bergtochten, dus niet bij NKBV 50 Plus?
Ja hoor, alle verhalen zijn welkom, als ze voldoen aan de genoemde spelregels.

3.7. Bij OVER ONS en de rubriek ‘Heb jij content voor de website?’ is sprake van platte tekst. Wat is dat en waarom willen jullie dat?
Platte tekst is tekst zonder enige opmaak en van één lettertype en grootte. Wij willen dat omdat we een zoveel mogelijke uniforme opmaak willen hebben van de documenten. Wij maken dus zelf de documenten nog een keer op in de huisstijl. In platte tekst kost dat minder tijd. Als het je niet lukt om de tekst om te zetten naar platte tekst, doen wij dat wel voor je.

3.8. Als ik afbeeldingen stuur voor de website en personen daar duidelijk herkenbaar op staan, ben ik verplicht te vragen aan die personen of dit mag. Waarom?
Dat heeft te maken met privacy. Wij mogen geen afbeeldingen publiceren met herkenbare personen zonder hun toestemming. Vanuit dit oogpunt publiceren wij zonder toestemming ook alleen voornamen en geen achternamen.

Terug naar de rubrieken

 

 

4. Het gebruik van je e-mailadres bij NKBV 50 Plus

4.1. Ik ben wel lid van NKBV 50 Plus. Hoe verander ik mijn e-mailadres bij NKBV 50 Plus?
Bij de verzending van de digitale post maken wij gebruik van het verenigingsdossier van de landelijke NKBV om jouw e-mail adres te krijgen. Wij geven jouw e-mailadres niet door aan anderen.

4.2. Hoe verander ik mijn e-mailadres bij NKBV 50 Plus?
Als je je e-mailadres wilt wijzigen, ga je naar http://nkbv.nl en log je in bij Mijn NKBV. Daar kun je je e-mailadres wijzigen.

4.3. Ik heb mijn e-mailadres gewijzigd en toch krijg ik de nieuwsbrief nog op mijn oude adres. Hoe kan dat?
De verwerking van de verandering van je e-mailadres kan samenvallen met de voorbereiding en verzending van de nieuwsbrief. Dan gaat hij nog naar je oude adres. De volgende keer gaat hij dan wel naar het nieuwe adres. Je kunt de nieuwsbrief altijd nog een keer downloaden vanaf de website.

4.4. Hoe kan ik de nieuwsbrief downloaden vanaf de website?
Klik op NIEUWS in het hoofdmenu en daarna op Onze nieuwsbrief. Nu kun je kiezen tussen de formaten DOC en PDF. De eerste is voor Word, de tweede voor bijvoorbeeld Acrobat Reader. Je moet één van deze twee programma’s hebben geïnstalleerd op je computer.

4.5. Hoe kan het dat ik de nieuwsbrief wel kan downloaden, maar dat hij dan niet wordt geopend?
Dat is een instelling op je eigen computer. De nieuwsbrief wordt dan in je zogenaamde downloadmap geladen. Dit is vaak de map Downloads op je computer. Je kunt deze meestal bereiken door in je internetbrowser op Ctrl + J te drukken. Klik dan dubbel op de nieuwsbrief en hij wordt geopend.
Met het Extra-menu van je internetbrowser kun je instellen PDF-bestanden automatisch worden geopend.

4.6. Ik ben geen lid van sectie NKBV 50 Plus. Kan ik de nieuwsbrief toch ontvangen?
Ja, dat kan. Iedereen kan de nieuwsbrief downloaden vanaf de website. Kijk hierboven bij 4.4 hoe je dat doet.

4.7. Ik wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen, Hoe kan ik dat regelen?
Omdat de nieuwsbrief belangrijk is in de communicatie van het bestuur en de commissies met de leden, kunnen leden niet aangeven dat ze de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen. Dat kan alleen door je uit te schrijven als lid van NKBV 50 Plus. Kijk bij 2.6 hoe je dat dan doet.

Terug naar de rubrieken

 

 

5. De agenda op onze website

5.1. Kan ik de agenda op verschillende manieren bekijken?
Ja dat kan, maar in alle gevallen geldt: klik op een item en je krijgt de gewenste informatie.

  1. Op de homepage zie je naast de beknopte handleiding vier items uit de agenda staan. Dit zijn de eerstkomende vier activiteiten. Als je op één van deze items klikt, krijg je daar uitgebreide informatie over. Door te klikken op 'Terug naar de agenda' links van de uitgebreide informatie krijg je de complete agenda te zien. Je kunt ook met het knopje ‘Een pagina terug gaan’, dit zit vlakbij de linker bovenhoek van je scherm.
  2. Klik je op Agenda in het hoofdmenu, dan krijg je een pagina vol met items, bijvoorbeeld:

 

Als er meerdere pagina's zijn, dan kun je onderaan ieder pagina doorklikken naar de volgende of vorige.

5.2. Kan ik de agenda ook zonder foto's doorbladeren? Dan kan ik sneller bladeren.
Ja, dat kan. In de bovenstaande foto zie je een omcirkeld knopje. Als je op je scherm op het knopje klikt, kun je schakelen tussen met of zonder foto's.

5.3. Hoe kan  ik een selectie maken van de items in de agenda?
Je kunt in de agenda filteren op activiteit, bijvoorbeeld: kies bij discipline voor (berg)wandelen en bij activiteit voor dagactiviteit en klik op de knop Filteren. Je krijgt nu alle dagwandelingen van 50 Plus in de agenda vanaf de huidige dag.

5.4. Kan ik de activiteiten van het hele kalenderjaar ook zien?
De items worden weergegeven vanaf de dag dat je kijkt, maar als je op Toon jaaroverzicht klikt, krijg je alle items die in de agenda staan. Met Toon actueel overzicht schakel je weer terug.

5.5. Kan ik een zelf gemaakt filter ook opslaan?
Ja, dat kan op het bureaublad van je eigen computer! Wij leggen met een voorbeeld uit hoe je zelf een wandelfilter op je bureaublad kunt bewaren. De onderstaande procedure hoef je maar één keer te doen, daarna kun je het opgeslagen filter met één keer dubbelklikken blijven gebruiken totdat je hem van je bureaublad verwijdert. Heel handig dus!
Als je als webbrowser Mozilla Firefox gebruikt, dan gaat dat als volgt:
- ga naar de agenda van sectie NKBV 50 Plus;
- maak een filter door bij discipline op (berg)wandelen te klikken;
- klik op Filteren;
- verklein het venster van de agenda, met de knop tussen de knop – en de knop x, die zitten rechts bovenaan. Je ziet nu een stukje bureaublad, anders moet je dit bij de zichtbare venters ook even doen;
- in het venster van NKBV 50 Plus zie tussen de knop ‘Een pagina terug gaan’ en het adres 50Plus.nkbv.nl een klein knopje, dit is meestal een rondje met een i erin. Sleep dit rondje nu naar je bureaublad; 
- op je bureaublad staat nu de hyperlink ‘Agenda · NKBV 50 Plus’. Klik nu met je rechter muisknop op deze link en klik op Naam wijzigen. Verander de naam in ‘Wandelagenda - NKBV 50 Plus’.
- nog even testen of alles werkt. Sluit alle vensters op je bureaublad en dubbelklik op de nieuwe hyperlink. Als je alles goed gedaan hebt, zie je nu in één keer de komende wandelactiviteiten van NKBV 50 Plus!
Gebruik je geen Mozilla Firefox, maar een andere, zoals Internet Explorer, Edge of Chrome, dan kun je de genoemde hyperlink als volgt op je bureaublad plaatsen:
- ga naar de agenda van sectie NKBV 50 Plus;
- maak een filter door bij discipline op (berg)wandelen te klikken;
- klik op Filteren;
- klik nu in de adresbalk, waar ‘http://50plus.nkbv.nl/agenda/disciplines:%28berg%29wandelen’ staat, als je het goed doet, wordt deze tekst helemaal blauw;
- houd de Ctrl-toets ingedrukt en druk tegelijkertijd op de C-toets. Het adres wordt nu automatisch tijdelijk in het computergeheugen opgeslagen;
- ga nu naar je bureaublad en dubbelklik op een lege plek. Klik nu op Plakken. Het adres wordt nu als hyperlink op je bureaublad geplaatst;
- klik nu met de rechter muisknop op de nieuwe hyperlink en klik op Naam wijzigen en verander de naam in ‘Wandelagenda - NKBV 50 Plus’;
- nog even testen of alles werkt. Sluit alle vensters op je bureaublad en dubbelklik op de nieuwe hyperlink. Als je alles goed gedaan hebt, zie je nu in één keer de komende wandelactiviteiten van NKBV 50 Plus!

Terug naar de rubrieken

 

 

6. Online inschrijven voor een activiteit

6.1. Hoe kan ik mij online inschrijven voor een activiteit?
Dit is nog in ontwikkeling bij NKBV 50 Plus. Bij activiteiten van 50 Plus bij bergsportreizen.nl kun je je wél op deze manier inschrijven.

6.2. De vorige keer dat ik me online inschreef bij een NKBV-activiteit heb ik oude gegevens
gewijzigd. Nu zie ik opnieuw die oude gegevens staan. Hoe komt dat?
Als je je online inschrijft voor een NKBV-activiteit, worden vanuit Mijn NKBV een aantal gegevens automatisch bij de inschrijving ingevuld. Maar, pas op: als je bij zo’n inschrijving gegevens wijzigt, dan worden ze alleen voor die inschrijving gewijzigd. Een volgende keer staan ze dus weer verkeerd. Als je bij een inschrijving gegevens wijzigt, doe dat dan dus ook bij MIJN NKBV.

Terug naar de rubrieken

 

 

7. Activiteiten bij de buren

7.1. Ik zou best wel eens bij een andere sectie of regio willen meedoen aan een activiteit, maar hoe kan ik die vinden?
Dat kan op verschillende manieren:
1. Onderaan de hoofdpagina van de website vind je alle deelverenigingen van de Koninklijke NKBV. Door daarop te klikken kom je op hun website. Dit werkt altijd, maar je ziet de activiteiten dan per deelvereniging en dat kan lastig zijn.
2. Op de hoofdpagina van de Koninklijke NKBV vind je aan de rechterkant de regionale agenda. Deelverenigingen kunnen er voor kiezen om hun activiteiten daar te publiceren. Sectie NKBV 50 Plus doet dat wel. Je kunt hier net als bij de agenda van sectie NKBV 50 Plus, een eigen filter maken.
3. Sectie NKBV 50 Plus werkt samen met regio Midden-Nederland in het publiceren van activiteiten. Daarom vind je bij de submenu’s Wandelen en Sportklimmen verwijzingen naar de gelijknamige activiteiten bij regio Midden-Nederland.

7.2. Hoe werkt het filter van de landelijke regionale agenda?
Je vindt hem bijvoorbeeld door naar http://nkbv.nl/agenda te gaan.
Klik onderaan het kader van deze agenda op Meer data.
Je ziet dan de activiteiten vanaf dat moment. Als je op een activiteit klikt, ga je automatisch naar de agenda op de website van de organisator. Daar kun je alle informatie lezen.
Ga naar de rubriek De agenda op onze website voor meer informatie over het gebruik van zo'n filter.

7.3. Kan ik een filter van de regionale agenda, net als bij de sectie NKBV 50 Plus, ook op mijn bureaublad bewaren?
Nee, dat kan helaas (nu nog) niet!

Terug naar de rubrieken

 

 

8. Mijn NKBV

8.1. Waarom is het belangrijk dat ik zorg dat mijn gegevens in Mijn NKBV altijd kloppen?
Mijn NKBV wordt gebruikt voor de communicatie tussen de leden en de NKBV. Hierin staan bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens, je (eventuele) gezinsleden, je lidmaatschap(pen), de beschikbare en de diensten die je bij de NKBV afneemt, je interesses en activiteiten bij de NKBV en een overzicht van de facturen die de NKBV je gestuurd heeft. Je kunt er ook een e-mail versturen naar de ledenservice op het hoofdbureau, je wachtwoord wijzigen of je lidmaatschap opzeggen. Sommige vrijwilligers binnen de vereniging zien daar gegevens over de organisatie.
Als je je online inschrijft voor een NKBV-activiteit, worden een aantal gegevens automatisch bij de inschrijving ingevuld. Maar, pas op: als je in zo’n inschrijving gegevens wijzigt, dan worden ze alleen voor die inschrijving gewijzigd. Een volgende keer staan ze dus weer verkeerd. Als je bij een inschrijving gegevens wijzigt, doe dat dan dus ook bij MIJN NKBV.

8.2. Bij de website NKBV 50 Plus zie ik ook op sommige pagina’s een link met Mijn NKBV staan en bij de website van de landelijke NKBV zie ik de link MIJN NKBV staan. Kan ik die door elkaar gebruiken?
Ja, dat is een beetje verwarrend. Het is als volgt gescheiden:
• Bij MIJN NKBV (let op de hoofdletters!) op https://www.nkbv.nl/ kun je gegevens wijzigen of algemene diensten gebruiken.
• Bij Mijn NKBV  (let op de hoofdletters!) op https://50plus.nkbv.nl/ kun je alleen inloggen om je gegevens te gebruiken bij een online inschrijving voor een activiteit.
Bij het inschrijven voor een activiteit bij 50 Plus moet je dus altijd inloggen op Mijn NKBV op https://50plus.nkbv.nl/.

8.3. Hoe kan ik inloggen om in Mijn NKBV mijn gegevens te wijzigen?
Ga naar https://www.nkbv.nl/ daar kun je bij MIJN NKBV inloggen.

8.4. Waarom is een correct e-mailadres zo belangrijk?
Ieder lid van NKBV 50 Plus krijgt onze digitale nieuwsbrief toegestuurd met behulp van het e-mailadres in Mijn NKBV.

8.5. Als ik probeer in te loggen bij Mijn NKBV dan krijg ik soms een beeldscherm met een blauw middengedeelte. Hoe komt dat?
Als je een typefout maakt bij het inloggen dan krijg je meestal een melding dat de combinatie van gebruikersnaam of wachtwoord niet klopt. Dit spreekt voor zich. Soms krijg je het scherm wat je bedoelt. Ga dan terug naar de verenigingswebsite en log opnieuw in.

8.6. Als ik mijn wachtwoord ben vergeten en een nieuw wachtwoord wil aanvragen dan wordt er ook gevraagd naar mijn geboortedatum. Als ik die dan in combinatie met mijn lidmaatschapsnummer, postcode, e-mailadres en de tekens in het plaatje invoer, dan word ik toch geweigerd! Hoe komt dat?
In het verleden zijn bij de fusie tussen de NBV en KNAV sommige geboortedata op 1 januari van het juiste jaar gezet. Je kunt dus na de weigering het opnieuw proberen met je lidmaatschapsnummer en als geboortdatum 1 januari van het juiste jaar invoeren. Als je dan wel kunt inloggen, moet je natuurlijk je geboortedatum even aanpassen. Lukt het nog niet, neem dan contact op met het bureau in Woerden (0348-409521 of info@nkbv.nl).

Terug naar de rubrieken

 

 

9. Diversen

9.1. Ik heb het idee, dat de informatie die ik vind soms verouderd is. Kan dat?
Dat hangt er van af hoe je die informatie zoekt. Als je op trefwoorden googelt, dan gebruik je meestal het Google-cache geheugen. Daarin kan verouderde informatie staan. Dat is erg vervelend, maar dat ligt aan Google. Je kunt die cache wel leeg maken, maar dat is een lastig verhaal.
Een betere oplossing is om niet te googelen, maar een persoonlijk filter te maken. Zo’n filter zet je dan als snelkoppeling op je computer werkblad en met één klik op je bureaublad krijg je in het vervolg dan de gewenste informatie op je scherm. Reuze handig dus. Een voorbeeld van zo’n filter is een filter voor het klimmen of een filter voor het wandelen. Bij de rubriek De agenda op onze website vind je hoe je zo’n filter kunt maken.

9.2. Als ik in de nieuwsbrief op een hyperlink klik, dan doe hij het niet! Hoe komt dat?
Je kunt de nieuwsbrief op twee manieren downloaden als Worddocument (.doc of *.docx) of als Acrobat-readerdocument (.pdf). Je hebt dus Word, Acrobat reader of een soortgelijk programma nodig op je computer. In een Word document moet je de Ctrl-toets vasthouden als je op een hyperlink klikt, bij een PDF-document hoeft dat niet.

Terug naar de rubrieken